Κόβουμε τα πλοκάμια από το χταπόδι. Τα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Σε μία κατσαρόλα σοτέ, σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμύδια , το σκόρδο , τον αστεροειδή γλυκάνισο, τα φύλλα δάφνης, προσθέτουμε τα σοταρισμένα χταπόδια και τις μπλανσαρισμένες τομάτες οι οποίες είναι κομμένες στα τέσσερα. Σβήνουμε με το κρασί και την μπισκ και σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα. Τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Όταν είναι έτοιμο το χταπόδι το βγάζουμε από την φωτιά . Στη συνέχεια ξεχωρίζουμε τα πλοκάμια και την σάλτσα σε δύο διαφορετικά γαστρονόμ. Τη σάλτσα την σουρώνουμε με ένα σινοά.
1 χταπόδι νωπό γύρω στα 1 ½ – 2kg
1 πακέτο χυλοπίτες τετράγωνες (από όσο ξέρουμε στην Πελοπόννησο λέγονται τουτουμάκια)
1.200kgκρεμμύδια ξερά, εάν είναι δυνατόν άσπρα
½ πακέτο σύγκλινο
300gr τριμμένο ταλαγάνι
½ kgκόκκινο κρασί ξηρό Μεσσηνίας
Ελαιόλαδο
½ ματσάκι μαντζουράνα
4 τεμ αστεροειδή γλυκάνισο
1 kg τομάτες
200γρ μπισκ
Αλάτι – πιπέρι
2 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
½ ματσάκι βασιλικό
½ ματσάκι chives
10 ελιές Καλαμών εκπυρηνωμένες
Λαδόκολλες
200gr demi – glace