ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Skip Navigation
Main Site Navigation
  • ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  • ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΚΡΑΣΙ
  • ΛΑΔΙ
  • ΣΥΚΑ
  • ΣΤΑΦΙΔΑ
  • ΝΕΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
pyramide
Διατροφική Παράδοση
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η Μεσογειακή Διατροφή (Mediterranean Diet, από την ελληνική λέξη δίαιτα ή τρόπος ζωής) άρχισε να απασχολεί την κοινή γνώμη την δεκαετία του 1960, μετά από μία εκτεταμένη μελέτη από τον Ancel Keys, τη λεγόμενη ‘’Μελέτη των επτά χωρών’’, η οποία διερεύνησε το ρόλο της διατροφής στην διαμόρφωση του δείκτη στεφανιαίας καρδιοπάθειας. Η συγκεκριμένη έρευνα διήρκησε 30 χρόνια (1940-1970), συμμετείχαν 12.763 άνδρες και οι χώρες που έλαβαν μέρος ήταν η Γιουγκοσλαβία, η Ελλάδα (Κρήτη-Κέρκυρα, συνολικά 1215 άνδρες), οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Φινλανδία. Συγκεκριμένα για την Κρήτη παρουσιάστηκαν πολύ χαμηλά επίπεδα στεφανιαίας καρδιοπάθειας, λιγότερα περιστατικά κάποιων τύπων καρκίνου όπως του μαστoύ και του παχέος εντέρου , καθώς και λιγότερα  εγκεφαλικά επεισόδια , ενώ το μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης αποδόθηκε στο χαμηλό περιεχόμενο κορεσμένων λιπιδίων της διατροφής που χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη περιοχή. Τα αποτελέσματα της μελέτης οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι οι διαφορετικές διατροφικές παραδόσεις των λαών επιδρούν διαφορετικά στην υγεία των πληθυσμών.

Τον Ιανουάριο του 1993 με βάση τα στοιχεία μιας συγκεκριμένης σειράς επιδημιολογικών μελετών που ανέλυαν τις διατροφικές παραδόσεις των πληθυσμών της Μεσογείου σχεδιάστηκε η Μεσογειακή Πυραμίδα από μια επιτροπή πανεπιστημιακών και ερευνητών στις ΗΠΑ. Η μεγάλη σημασία της Μεσογειακής διατροφής τόσο για την υγεία του ανθρώπου όσο και για τον πολιτισμό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το Νοέμβριο του 2010 στο Ναϊρόμπι, η UNESCO συμπεριέλαβε την Μεσογειακή Διατροφή στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, ύστερα από αίτημα που υπέβαλαν από κοινού οι χώρες Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Μαρόκο. Επίσης η η κωμόπολη  της Κορώνης έχει επιλεγεί από την UNESCO ως Εμβληματική Κοινότητα της Ελλάδας, επειδή συνδυάζει το τρίπτυχο διατροφής, παράδοσης και ιστορίας.

Η Μεσογειακή Διατροφή αναφέρεται στα διατροφολογικά πρότυπα χωρών που περιστοιχίζονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα με έμφαση σε περιοχές της Ελλάδας όπως η Κρήτη και η Μεσσηνία, καθώς και στην Νότια Ιταλία. Μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες στην περιοχή της Μεσογείου έδειξαν ότι υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ των διαφόρων χωρών τόσο σε διατροφικό, όσο και σε πολιτισμικό επίπεδο καθώς και σε επίπεδο παραδόσεων.

Τα διάφορα διατροφικά πρότυπα που επικρατούν στις περιοχές της Μεσογείου διαθέτουν και αρκετά κοινά στοιχεία όπωςη κεντρική θέση που κατέχει το ελαιόλαδο . Συγκεκριμένα λοιπόν η Μεσογειακή Διατροφή χαρακτηρίζεται ως ένα διατροφικό πρότυπο που έχει παραμείνει σταθερό χωροταξικά και χρονικά και αποτελείται κυρίως από το ελαιόλαδο, δημητριακά, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά, μέτρια ποσότητα ψαριού, γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος, καθώς επίσης και από πολλά καρυκεύματα και μπαχαρικά, συνοδεία κρασιού ή αφεψημάτων, τα οποία σε συνδυασμό με την φυσική δραστηριότητα αποτελούν μια από τις πιο ευεργετικές δίαιτες για την υγεία. Η χαμηλή κατανάλωση ζωϊκών λιπών οφείλεται στην δυνατότητα των μεσογειακών λαών να προσαρμόσουν την διατροφή τους με βάση το κλίμα, την γεωγραφία και τις γεωργικές δυνατότητες της περιοχής.

Συγκεκριμένα η Μεσογειακή Διατροφή εντοπίζεται κυρίως στις διατροφολογικές συνήθειες των κατοίκων της Κρήτης κυρίως λόγω της κατανάλωσης του παραγόμενου ελαιολάδου, του κρασιού και των γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και στις διατροφολογικές συνήθειες των πληθυσμών της Νότιας Ιταλίας. Στο παραπάνω μοντέλο αναπόσπαστο κομμάτι αποτελεί η φυσική δραστηριότητα, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι την εποχή που διεξήχθη η μελέτη των επτά χωρών οι Κρήτες περπατούσαν δεκατρία χιλιόμετρα την ημέρα λόγω του αγροτικού τρόπου ζωής τους.

Η Ελληνική Μεσογειακή Διατροφή βρίσκεται πολύ κοντά στην Μεσογειακή Διατροφή. Η ελληνική εκδοχή της μεσογειακής διατροφής χαρακτηρίζεται από υψηλή αναλογία μονοακόρεστων προς κορεσμένα λίπη, μέτρια κατανάλωση αιθανόλης, μεγάλη κατανάλωση οσπρίων και δημητριακών συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού, μεγάλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, μικρή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος και μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική μεσογειακή διατροφή συγκεντρώνει όλα τα πλεονεκτήματα, για να φέρει τον τίτλο της ‘’Πρότυπης Μεσογειακής Διατροφής’’, καθώς στον ελλαδικό χώρο όπου καταναλώνονται περισσότερα από τα τυπικά προϊόντα της μεσογειακής δίαιτας όπως το ελαιόλαδο, το ψωμί και τα φρούτα και λαχανικά. Επιπλέον, ιδιαίτερο στοιχείο της ελληνικής διατροφής είναι η θρησκευτική νηστεία, καθώς περίπου 180 ημέρες, οι χριστιανοί ορθόδοξοι απέχουν από την κατανάλωση κρέατος, αβγών και γαλακτοκομικών.

Στη σημερινή εποχή το διατροφικό πρότυπο της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής δεν τηρείται από όλους ή ακόμη τους περισσότερους από τους σημερινούς κατοίκους των Μεσογειακών χωρών και ο βαθμός υιοθέτησης του αρχίζει να φθίνει, ιδιαίτερα σε άτομα μέσης και μικρότερης ηλικίας. Για το λόγο αυτό απαιτείται διαμόρφωση μιας πολιτικής για τη διατήρηση του ευεργετικού αυτού τρόπου διατροφής στην οποία θα συμβάλλουν και οι εξελίξεις σε διάφορες επιστήμες αλλά και οι διαδικασίες παραγωγής και μεταποίησης των τροφίμων.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ
Περισσοτερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ

Η «καλλίκαρπος» Μεσσηνία κατοικείται αδιάκοπα από τη Νεολιθική Εποχή έως σήμερα. Γη φιλόξενη όλες τις εποχές του χρόνου, περιβάλλεται από 140 χλμ ακτών, με παραλίες, όρμους, γραφικά λιμάνια, που ξεκινούν από τον Μεσσηνιακό κόλπο και φτάνουν ως το Ιόνιο πέλαγος. Στο εσωτερικό, ο Ταΰγετος, «ο θρύλος του Μοριά» με την άγρια ομορφιά, τα δάση με έλατα και πεύκα, τα σπάνια φυτά, τις κορυφές, τα φαράγγια, τις χαράδρες και τα γραφικά χωριά, συνθέτουν ένα πανέμορφο τοπίο.

Η εύφορη γη και το εύκρατο μεσσηνιακό κλίμα ευνόησαν την καλλιέργεια και την εγκατάσταση των πληθυσμών μόνιμα ή περιοδικά στην περιοχή ανά τους αιώνες. Κυριότερα τοπικά προϊόντα ήταν το ελαιόλαδο, οι ελιές, το κρασί, τα φρούτα και τα σύκα. Με την πάροδο των αιώνων, διαμορφώθηκε η Μεσσηνιακή Διατροφή, η οποία συνάδει σε πολλά σημεία με τη Μεσογειακή διατροφή και στηρίζεται σε αγνά υλικά, τα οποία προσφέρει άφθονα η φύση. Τα διατροφικά οφέλη της Μεσσηνιακής Διατροφής είναι πολύ σημαντικά και η διατήρηση των παραδοσιακών μεσσηνιακών προϊόντων και συνταγών βοηθά στην προώθηση της Μεσσηνιακής Διατροφής με εξαιρετικά σημαντικά διατροφικά οφέλη.

Τα μεσσηνιακά προϊόντα αποτελούν τη Μεσσηνιακή διατροφή, η οποία βασίζεται στη Μεσογειακή διατροφή. Είναι πλούσια σε χόρτα, λαχανικά, φρούτα, όσπρια και ψάρια με προεξέχουσα την παρουσία του μεσσηνιακού ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς της Καλαμάτας. Ιδιαίτερα ονομαστό είναι το Ελαιόλαδο Μεσσηνίας: ένας 100% Φυσικός Φρουτοχυμός, Υψηλοτάτης Ποιότητας και Μοναδικής Διατροφικής Αξίας, που κατατάσσεται στην κατηγορία του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου. Η περιεκτικότητα του ελαιόλαδου σε αντιοξειδωτικά, το κάνει και μοναδικό για την προστασία του ατόμου έναντι του καρκίνου, των καρδιαγγειακών νόσων ενώ συμβάλλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Με βάση τα αποτελέσματα πολυάριθμων μελετών, όπως η Μελέτη των Επτά Χωρών, η Lyon Heart Study, η μελέτη EPIC, η μελέτη ΑΤΤΙΚΗ και η CARDIO 2000, άτομα που ακολουθούν διατροφή μεσογειακού τύπου έχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων σε σχέση με άτομα που ακολουθούν διατροφή δυτικού τύπου. Ειδικότερα στις δύο τελευταίες μελέτες φάνηκε ότι η συμμόρφωση σε μια δίαιτα μεσογειακού τύπου μειώνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου ακόμη και αν συνυπάρχουν άλλοι καρδιαγγειακοί παράγοντες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τα σημαντικά οφέλη της Μεσσηνιακής Διατροφής μπορούν να αποδοθούν στα παραδοσιακά μεσσηνιακά τρόφιμα, τα οποία αποτελούν την βάση της. Τα μεσσηνιακά τρόφιμα αποτελούν ένα σύνολο γνώσεων και σοφίας των παλαιοτέρων γενεών, οι οποίες παρά το γεγονός ότι η διαβίωση τους υπήρξε εξαιρετικά δύσκολη, κατόρθωσαν να αξιοποιήσουν τα τοπικά διαθέσιμα προϊόντα έτσι ώστε να επιτευχθεί η παραγωγή εύγευστων μεσσηνιακών εδεσμάτων και συνταγών με βάση τις επιταγές της υγιεινής διατροφής. Παραδοσιακά προεξέχουσα θέση κατέχει το μεσσηνιακό ελαιόλαδο και η επιτραπέζια ελιά Καλαμάτας.

Παράλληλα, η παραδοσιακή μεσσηνιακή κουζίνα είναι πλούσια σε χόρτα, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, κρέατα και ψάρια. Απλή και λιτή η μεσσηνιακή κουζίνα στηριζόταν σε αγνά υλικά, τα οποία πλουσιοπάροχα τα προσέφερε η φύση. Οι νοικοκυρές μαγείρευαν συγκεκριμένα είδη και συνταγές ανάλογα με την εποχή. Το καλοκαίρι μάζευαν φασόλια άσπρα και μαυρομάτικα και τα αποθήκευαν για το χειμώνα. Επίσης, έφτιαχναν τραχανά και χυλοπίτες για όλο το χρόνο. Στο τέλος της άνοιξης έφτιαχναν τα κολοκυθομαγειρέματα (φασόλια, κολοκύθια, πατάτες) ενώ κατά τη σαρακοστή μάζευαν σαλιγκάρια.

Ο κόσμος κατανάλωνε πολλά άγρια χορταρικά (τζοχά, πικραλήθρες, καυκαλήθρες, παπαρούνες, ραδίκια του βουνού, λαψάνες, σκολιόμπρια), τα οποία μαγείρευαν βραστά και τσιγαριστά με κρεμμύδι και πάστα (ντομάτα). Από το σπίτι δεν έλειπε ποτέ το χοιρινό παστό, το οποίο αποτελούσε κέρασμα σε επισκέπτη, μαζί με αβγά τηγανιτά, τα οποία ήταν άφθονα σε κάθε σπίτι, όπου εκτρέφονταν κοτόπουλα. Συνηθισμένο φαγητό ήταν τα χειροποίητα μακαρόνια, τα οποία έτρωγαν με μυζήθρα και καυτό λάδι. Ως μυρωδικά πρόσθεταν στις συνταγές σκόρδο και κρεμμύδι και ρίγανη στη σαλάτα. Τα παραδοσιακά γλυκά πάντα βρίσκονταν στο σπίτι (δίπλες, κουραμπιέδες, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδα σύκο κ.α.). Η ώρα του φαγητού ήταν ιερή στιγμή για την οικογένεια, η οποία συγκεντρωνόταν γύρω από τον σοφρά (τραπέζι της κουζίνας). Ο πατέρας, ως ο αρχηγός της οικογενείας, καθόταν σε υψηλότερο κάθισμα κι έδινε την εντολή για προσευχή.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ

Πρωινό
Γάλα
Ψωμί ζυμωτό
Αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα (π.χ. σύκα, σταφίδες) και ξηροί καρποί

Δεκατιανό
Αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα (π.χ. σύκα, σταφίδες) και ξηροί καρποί

Μεσημεριανό
Τσιλαδιά (μπακαλιάρος, σταφίδα μαύρη, βαλσάμικο ξύδι Καλαμάτας)
Φάβα Μεσσηνίας από ροβίτσα με κρεμμύδι, λεμόνι και ελαιόλαδο
Σαλάτα με βρασμένα άγρια χόρτα Ταϋγετου
Ελαιόλαδο ως προστιθέμενο λίπος
Φρούτο

Απογευματινό
Ψωμί ζυμωτό
Τυρί (φέτα, ταλαγάνι, μυζήθρα) ή αυγό

Βραδυνό
Ταλαγάνι
Κολοκυθοκορφάδες Ταύγετου (Αλαγονίας)
Ψωμί ζυμωτό
Ελαιόλαδο ως προστιθέμενο λίπος
Φρούτο

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΤΡΙΤΗ

Πρωινό
Γάλα
Δημητριακά πρωινού με αποξηραμένα φρούτα
(π.χ. αποξηραμένα σύκα, σταφίδες)
και ξηρούς καρπούς (π.χ. αμύγδαλα, καρύδια)

Δεκατιανό
Αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα (π.χ. σύκα, σταφίδες) και ξηροί καρποί

Μεσημεριανό
Κουνέλι γεμιστό τυλιγμένο με κληματόφυλλα
Ρύζι
Χωριάτικη σαλάτα ή μανιτάρια φρέσκα με φέτα Καλαμάτας, λευκό κρασί, σκόρδο και μαϊντανό
Ελαιόλαδο ως προστιθέμενο λίπος
Φρούτο

Απογευματινό
Γλυκό του κουταλιού (π.χ. σύκο, ελιές, καρπούζι)– συκομαϊδες-παστέλι Ζευγολατίου-δίπλες, λαλαγγίδες (περίπου 1 μερίδα την εβδομάδα)

Βραδυνό
Μυζήθρα
Χυλοπίτες μακριές χωριάτικες με σάλτσα τομάτας
Χωριάτικη σαλάτα Ελαιόλαδο ως προστιθέμενο λίπος
Φρούτο

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ

Πρωινό
Ψωμί ζυμωτό
Τυρί (φέτα-ταλαγάνι-μυζήθρα) ή αυγό
Αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα (π.χ. σύκα, σταφίδες) και ξηροί καρποί

Δεκατιανό
Αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα (π.χ. σύκα, σταφίδες) και ξηροί καρποί

Μεσημεριανό
Αγκινάρες με ρύζι
Φέτα Καλαμάτας σε φύλλο κρούστας με φρέσκο δυόσμο, μέλι, σουσάμι και παπαρουνόσπορο
Ελαιόλαδο ως προστιθέμενο λίπος
Φρούτο

Απογευματινό
Αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα (π.χ. σύκα, σταφίδες) και ξηροί καρποί

Βραδυνό
Φέτα Πελοποννήσου
Παραδοσιακή σπανακόπιτα
Σαλάτα βραστή (με έμφαση στα χόρτα)
Φρούτο

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ

Πρωινό
Γάλα
Ψωμί ζυμωτό
Αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα (π.χ. σύκα, σταφίδες) και ξηροί καρποί

Δεκατιανό
Αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα (π.χ. σύκα, σταφίδες)
και ξηροί καρποί

Μεσημεριανό
Χταπόδι με βαλσάμικο ξύδι Καλαμάτας και σταφίδες
Ζυμωτό ψωμί
Αλμυρίκια με λεμόνι
Ελαιόλαδο ως προστιθέμενο λίπος
Φρούτο

Απογευματινό
Ψωμί ζυμωτό
Τυρί (φέτα, ταλαγάνι, μυζήθρα) ή αυγό

Βραδυνό
Γαλατόπιτα ή Ζυμαρόπιτα Μάνης ή παραδοσιακή τυρόπιτα
Ελαιόλαδο ως προστιθέμενο λίπος
Φρούτο

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Πρωινό
Ψωμί ζυμωτό
Τυρί (φέτα-ταλαγάνι-μυζήθρα) ή αυγό
Αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα (π.χ. σύκα, σταφίδες) και ξηροί καρποί

Δεκατιανό
Αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα (π.χ. σύκα, σταφίδες) και ξηροί καρποί

Μεσημεριανό
Μυζήθρα
Ρεβίθια με τραχανά ή φακές με ρύζι
Ελιόψωμο
Σαλάτα ωμή ή βραστή (με έμφαση στα χόρτα)
Ελαιόλαδο ως προστιθέμενο λίπος
Φρούτο

Απογευματινό
Αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα (π.χ. σύκα, σταφίδες) και ξηροί καρποί

Βραδυνό
Φέτα Πελοποννήσου
Τραχανάς ξινός
Σαλάτα ωμή ή βραστή (με έμφαση στα χόρτα)
Ελιές Καλαμών
Ελαιόλαδο ως προστιθέμενο λίπος
Φρούτο

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ

Πρωινό
Γάλα
Δημητριακά πρωινού με αποξηραμένα φρούτα
(π.χ. αποξηραμένα σύκα, σταφίδες)
και ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα, καρύδια)

Δεκατιανό
Αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα (π.χ. σύκα, σταφίδες) και ξηροί καρποί

Μεσημεριανό
Κόκκορας κοκκινιστός με φρέσκια τομάτα
Χειροποίητο χυλοπιτάκι Φιλιατρών
Μαρουλοσαλάτα με ρόκα, ρόδι και κάσιους
Ελαιόλαδο ως προστιθέμενο λίπος
Φρούτο

Απογευματινό
Αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα (π.χ. σύκα, σταφίδες) και ξηροί καρποί

Βραδυνό
Καγιανάς με σπαράγγια,
Χωριάτικα αυγά και φέτα Καλαμάτας
Σαλάτα ωμή ή βραστή (με έμφαση στα χόρτα)
Ελαιόλαδο ως προστιθέμενο λίπος
Φρούτο

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ

Πρωινό
Γάλα
Ψωμί ζυμωτό
Αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα (π.χ. σύκα, σταφίδες) και ξηροί καρποί
Γάλα

Δεκατιανό
Αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα (π.χ. σύκα, σταφίδες) και ξηροί καρποί

Μεσημεριανό
Τσιλαδιά (μπακαλιάρος, σταφίδα μαύρη, βαλσάμικο ξύδι Καλαμάτας)
Φάβα Μεσσηνίας από ροβίτσα με κρεμμύδι, λεμόνι και ελαιόλαδο
Σαλάτα με βρασμένα άγρια χόρτα Ταϋγετου
Ελαιόλαδο ως προστιθέμενο λίπος
Φρούτο

Απογευματινό
Ψωμί ζυμωτό
Τυρί (φέτα, ταλαγάνι, μυζήθρα) ή αυγό

Βραδυνό
Φέτα Πελοποννήσου
Κολοκυθόσουπα με κίτρινη κολοκύθα και κόλιανδρο
Ελιές Καλαμών
Ελαιόλαδο ως προστιθέμενο λίπος
Φρούτο

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Περισσοτερα

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η παραδοσιακή Μεσσηνιακή μαγειρική αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του λαϊκού πολιτισμού. Αναφέρεται σε προφορική παράδοση και μεταφερόταν από μητέρα σε κόρη, καθώς η μαγειρική ήταν καθημερινή γυναικεία ενασχόληση. Στο παρελθόν οι Μεσσηνιακές συνταγές ήταν πολύ συνοπτικές και σχεδόν αποκλειστικό προνόμιο των αστών γυναικών. Ήταν ένα είδος μύησης που άρχιζε από την παιδική ηλικία των κοριτσιών, τα οποία βοηθούσαν τη μητέρα τους και με αυτό τον τρόπο άρχιζαν να μαθαίνουν τις βασικές τεχνικές της μαγειρικής των Μεσσηνιακών φαγητών και γλυκών.

Έρχονταν σε επαφή με τα υλικά, τα προετοίμαζαν, δοκίμαζαν το τελικό προϊόν και με αυτό τον τρόπο οδηγούνταν στην ‘’τυποποίηση’’ των γεύσεων. Στο παρελθόν η πλειονότητα των γυναικών στην περιοχή της Μεσσηνίας είχαν ενσωματωμένη τη γεύση των εδεσμάτων που παρασκεύαζαν στον πολιτισμικό τους κώδικα. Πρόσθεταν τα υλικά χωρίς να τα μετρήσουν, δοκίμαζαν και πρόσθεταν ό,τι χρειαζόταν για να επιτύχουν τη γευστική ποιότητα που επιθυμούσαν. Για το λόγο αυτό δεν θεωρούσαν απαραίτητη τη γνώση συγκεκριμένων δοσολογιών, καθώς βασίζονταν την διαρκή επανάληψη και τη μεγάλη εμπειρία που διέθεταν.

Η παραδοσιακή Μεσσηνιακή μαγειρική έχει υποστεί αλλαγές στη γεύση, χωρίς όμως να έχει αλλοιωθεί η γευστική ποιότητα. Με την πάροδο των χρόνων έχει έρθει σε επαφή με διαφορετικά γαστριμαργικά στοιχεία και έχει αφομοιώσει εκείνα που έχει επιλέξει να διατηρήσει με αργές διαδικασίες. Για το λόγο αυτό η καταγραφή των παραδοσιακών μεσσηνιακών συνταγών δεν αποτελεί απλή διεκπεραιωτική διαδικασία, αλλά απαιτεί μεθοδικότητα και γνώση της φιλοσοφίας που στηρίζει και διαμορφώνει τόσο τις μεσσηνιακές συνταγές όσο και την γεύση των Μεσσηνιακών εδεσμάτων. Οι συνταγές που παραθέτονται αποτελούν παραδοσιακές συνταγές του Νομού Μεσσηνίας και προέρχονται από αρχείο του 1ου Διαγωνισμού Μεσσηνιακών Συνταγών, που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, καθώς και από δευτερογενείς πηγές μετά από βιβλιογραφική ανασκόπηση.

ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Η πυραμίδα της Μεσσηνιακής Διατροφής αποτελεί σχηματική απεικόνιση των διατροφικών συστάσεων για ενήλικα άτομα και βασίζεται στην πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής. Στη βάση της πυραμίδας τοποθετούνται τα τρόφιμα που θα πρέπει να καταναλώνονται συχνά και στην κορυφή της τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται σπάνια. Τα τρόφιμα που απομένουν τοποθετούνται σε ενδιάμεσες θέσεις της πυραμίδας και υποδηλώνουν μέτρια κατανάλωση. Με τον όρο ‘’μικρομερίδα’’ ως πρότυπο αναφοράς χαρακτηρίζεται η συχνότητα κατανάλωσης ενός τροφίμου και αντιστοιχεί περίπου σε μισή μερίδα εστιατορίου. Ο καθορισμός της ακριβούς ποσότητας και του ρυθμού κατανάλωσης των τροφίμων των συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων εξαρτάται από τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου. Σημειώνεται ότι ιδιαίτερη σημασία έχει η συστηματική φυσική δραστηριότητα (σύσταση για 30 λεπτά περπάτημα μέτριας έντασης σε καθημερινή βάση) με στόχο την προαγωγή της υγείας.

Επίσης, πρέπει να τονίσουμε ότι οι διατροφικές συστάσεις της Πυραμίδας Μεσσηνιακής Διατροφής για ενήλικα άτομα εναρμονίζονται στο μεγαλύτερο ποσοστό με την παραδοσιακή μεσσηνιακή διατροφή, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις. Συγκεκριμένα, στην παραδοσιακή μεσσηνιακή διατροφή η κατανάλωση κόκκινου κρέατος πραγματοποιούνταν 4 φορές το χρόνο και του ψαριού 1 φορά την εβδομάδα, καταναλώσεις που είναι ανέφικτες στη σύγχρονη εποχή και έρχονται σε αντίφαση με τις συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ψάρι τουλάχιστον 2 φορές/εβδομάδα).

Επομένως, οι συστάσεις κατανάλωσης των διαφόρων ομάδων τροφίμων με βάση την πυραμίδα Μεσσηνιακής Διατροφής είναι οι εξής:

Δημητριακά
Συστήνεται η κατανάλωση κατά μέσο όρο 8 μικρομερίδων δημητριακών ή προϊόντων τους σε καθημερινή βάση. Συγκεκριμένα τα ολικής άλεσης δημητριακά όπως το πλιγούρι είναι υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Ε, μέταλλα και φυτικές ίνες. Τοποθετούνται στη βάση της Μεσσηνιακής πυραμίδας και σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα δημητριακών για την πυραμίδα της Μεσσηνιακής διατροφής αποτελούν οι τριφτάδες, οι Μανιάτικες χυλοπίτες, το Μανιάτικο παξιμάδι κτλ.

Φρούτα (ωμά ή αποξηραμένα)
Συστήνεται η κατανάλωση περίπου 3 μικρομερίδων φρούτων σε καθημερινή βάση, τα οποία είναι πλούσια σε νερό, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία καθώς και ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα φρούτων για την πυραμίδα της Μεσσηνιακής διατροφής αποτελούν το σύκο, η σταφίδα, το σταφύλι, το φραγκόσυκο, το καρπούζι Μεσσηνίας κ.α.

Λαχανικά-Χορταρικά
Συστήνεται η κατανάλωση περίπου 6 μικρομερίδων λαχανικών-χορταρικών σε καθημερινή βάση, τα οποία είναι πλούσια σε νερό, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα λαχανικών-χορταρικών για την πυραμίδα της Μεσσηνιακής διατροφής αποτελούν τα άγρια χόρτα Ταϋγέτου, το κολοκύθι, η αγκινάρα, η μελιτζάνα, η τομάτα κ.α.

Γαλακτοκομικά
Συστήνεται η κατανάλωση περίπου 2 μικρομερίδων γαλακτοκομικών σε καθημερινή βάση, σε μορφή γάλακτος, παραδοσιακού γιαουρτιού και τυριού. Συμβάλλουν στην διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου και είναι πλούσια σε ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) και κοβαλαμίνη (βιταμίνη Β12) και στην ποσότητα που συστήνονται παρέχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα γαλακτοκομικών για την πυραμίδα της Μεσσηνιακής διατροφής αποτελούν το ταλαγάνι, η φέτα Πελοποννήσου, η σφέλα, το γάλα, το παραδοσιακό γιαούρτι Μεσσηνίας κ.α.

Προστιθέμενα λίπη
Συστήνεται η κατανάλωση ελαιόλαδου ως κύριο προστιθέμενο λίπος στο μαγείρεμα, στις σαλάτες ή σε ήδη μαγειρεμένα τρόφιμα. Έχει υψηλή περιεκτικότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, χαμηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων και απαραίτητων λιπαρών οξέων και είναι πλούσιο σε τοκοφερόλες, φαινόλες και στερόλες. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα προστιθέμενων λιπών για την πυραμίδα της Μεσσηνιακής διατροφής αποτελούν το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο της Καλαμάτας, οι ελιές Καλαμών και το βούτυρο.

Ψάρια και θαλασσινά
Συστήνεται η κατανάλωση περίπου 2-3 μερίδων ψαριών την εβδομάδα. Περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο και αρκετές βιταμίνες. Θεωρούνται καλές πηγές ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (π.χ. η σαρδέλα) και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, υπέρτασης, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρκίνου του πνεύμονα. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα ψαριών και θαλασσινών για την πυραμίδα της Μεσσηνιακής διατροφής αποτελούν η σαρδέλα, ο μπακαλιάρος, ο γαύρος, το καλαμάρι, το χταπόδι κ.α.

Πουλερικά και αυγά
Η κατανάλωσή τους δεν θα πρέπει να ξεπερνάει την 1 μικρομερίδα ημερησίως. Συγκεκριμένα, τα αυγά δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα τρία την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική παρασκευή φαγητών ή γλυκών. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα στην συγκεκριμένη κατηγορία για την πυραμίδα της Μεσσηνιακής διατροφής αποτελούν το κοτόπουλο και τα αυγά κότας.

Όσπρια
Συστήνεται η κατανάλωση 3 μικρομερίδων όσπριων την εβδομάδα και η προσθήκη ελαιολάδου κατά την μαγειρική παρασκευή τους. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα των οσπρίων για την πυραμίδα της Μεσσηνιακής διατροφής αποτελούν το λούπινο, η ροβίτσα, το χαρούπι, τα μαυρομάτικα φασόλια κ.α.

Πατάτες
Συστήνεται η κατανάλωση 3 μικρομερίδων πατατών την εβδομάδα καθώς διατροφικά μοιάζουν περισσότερο με τα επεξεργασμένα δημητριακά. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της πατάτας στην πυραμίδα Μεσσηνιακής διατροφής αποτελούν οι πατάτες Καλαμάτας.

Γλυκά
Συστήνεται η κατανάλωση των γλυκών να μην ξεπερνάει τη 1 μικρομερίδα ανά διήμερο. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα των γλυκών για την πυραμίδα της Μεσσηνιακής διατροφής αποτελούν οι συκομαϊδες, τα γλυκά του κουταλιού, το παστέλι, οι δίπλες κ.α.

Κόκκινο κρέας
Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 4 μικρομερίδες μηνιαίως. Προτιμάται πάντοτε η κατανάλωση πουλερικών έναντι του κόκκινου κρέατος διότι είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, τα οποία έχουν ενοχοποιηθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα κόκκινου κρέατος για την πυραμίδα της Μεσσηνιακής διατροφής αποτελούν το πρόβειο κρέας, το κατσικάκι Ταΰγετου, το κυνήγι κ.α.

Αλκοόλ
Συστήνεται η κατανάλωση κρασιού, όπως ο οίνος Μεσσηνίας, σε ποσότητα 1-2 ποτηράκια ημερησίως για τους άνδρες και 1 ποτηράκι για τις γυναίκες, συνήθως κατά την διάρκεια των γευμάτων. Η σύσταση αυτή έχει φανεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα στην κατηγορία αυτή για την πυραμίδα της Μεσσηνιακής διατροφής αποτελούν ο Μεσσηνιακός οίνος, το Μεσσηνιακό ούζο, η ρακή, τα Μεσσηνιακά λικέρ κ.α.

Αλάτι
Συστήνεται η περιορισμένη κατανάλωση αλατιού και η αντικατάστασή του με άλλα μυρωδικά, όπως η ρίγανη, ο βασιλικός και το θυμάρι. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα σε αυτή την κατηγορία για την Πυραμίδα της Μεσσηνιακής διατροφής αποτελεί το αλάτι Μεσσηνίας.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Περισσοτερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ο όρος ‘’παραδοσιακό τρόφιμο’’ ταυτίζεται με τον όρο ‘’τοπικό προϊόν’’, ο οποίος αναφέρεται στα τοπικά χαρακτηριστικά της γεωγραφικής και ιστορικής του προέλευσης. Συγκεκριμένα τα παραδοσιακά τρόφιμα είναι κατά βάση προϊόντα που παράγονται από αγνά υλικά, είναι φυσικά, δεν περιέχουν πρόσθετες τεχνητές ύλες, είναι αποτέλεσμα παραδοσιακών συνταγών, προάγουν την υγιεινή διατροφή και τέλος συνεισφέρουν στην διατήρηση της τοπικής κουλτούρας. Επίσης τα παραδοσιακά τρόφιμα ταυτίζονται με τα τοπικά και τα χειροποίητα τρόφιμα, τα οποία διαθέτουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, τον τόπο παραγωγής και τεχνογνωσία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασιζόμενη στην τάση των καταναλωτών και σε συνδυασμό με τις ανησυχίες των παραγωγών σχετικά με τον κίνδυνο εξαφάνισης των αυθεντικών, παραδοσιακών προϊόντων του κάθε κράτους μέλους με την πάροδο των ετών, σχεδίασε το 1992 την ‘’πολιτική ποιότητας’’ (Κανονισμός 2081/92, ο οποίος στην πορεία αντικαταστάθηκε από τον Κανονισμό 510/2006) με την δημιουργία τριών συστημάτων προστασίας ονομασιών που είναι οι εξής:

Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ)

Ως «Ονομασία Προέλευσης» θεωρείται το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή σε ιδιαίτερες περιστάσεις μιας χώρας, το οποίο αναφέρεται στην περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου που προέρχεται από αυτήν την περιοχή, το συγκεκριμένο τόπο ή τη χώρα, του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο γεωγραφικό περιβάλλον, που περιλαμβάνει τους φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες και του οποίου η παραγωγή, η μεταποίηση και η επεξεργασία λαμβάνουν χώρα στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.

Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ)

Ως «Γεωγραφική Ένδειξη» θεωρείται το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή σε ιδιαίτερες περιπτώσεις μιας χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται στην περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου που κατάγεται από αυτήν την περιοχή, το συγκεκριμένο τόπο ή τη χώρα, του οποίου η συγκεκριμένη ποιότητα, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορούν να αποδοθούν στη γεωγραφική αυτή καταγωγή και του οποίου η παραγωγή ή/και μεταποίηση ή/και η επεξεργασία πραγματοποιούνται στην οριοθετημένη περιοχή. Η χώρα μας συγκεκριμένα έχει κατοχυρώσει 61 Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης.

 
Ειδικά Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα.

Το «Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν» είναι γεωργικό προϊόν ή τρόφιμο που διαθέτει εγγενή χαρακτηριστικά που το διακρίνουν σαφώς από άλλα παρεμφερή της ίδιας κατηγορίας και έχει αποδεδειγμένα χρησιμοποιηθεί στην Κοινοτική αγορά για περίοδο που καταδεικνύει μετάδοση μεταξύ γενεών. Τα ιδιότυπα χαρακτηριστικά που διαθέτει το προϊόν αυτό μπορεί να αφορούν τα φυσικά, τα χημικά μικροβιολογικά ή οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ή ακόμη τη μέθοδο ή τις συνθήκες παραγωγής του. Ο παραδοσιακός χαρακτήρας του συνίσταται στη χρησιμοποίηση πρώτων υλών, στην σύσταση, τον τρόπο παραγωγής ή και μεταποίησης του. Πέραν των παραπάνω για να καταχωριστεί ένα όνομα στο μητρώο, θα πρέπει το όνομα να είναι ιδιότυπο ή να εκφράζει τον ιδιότυπο χαρακτήρα του προϊόντος.Από 1.6.2006 για τη χώρα μας ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ), που φέρει το διακριτικό τίτλο AGROCERT, είναι αρμόδιος για την έγκριση των υποβαλλόμενων από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις αιτημάτων ένταξης στο σύστημα ελέγχου, την πραγματοποίηση ελέγχων σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Ν.Α., τη διασφάλιση της τήρησης των προδιαγραφών, την πιστοποίηση των εν λόγω προϊόντων και την τήρηση Μητρώου Εγκεκριμένων επιχειρήσεων και Μητρώου δικαιούχων χρήσης των ενδείξεων ΠΟΠ και ΠΓΕ. Πολλά ελληνικά παραδοσιακά τρόφιμα έχουν αναγνωριστεί από τον κοινοτικό κανονισμό προβάλλοντας με αυτό τον τρόπο τη σχέση διατροφής και υγείας και την ανάδειξη της αξίας τους. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας ΕΠΙΚ (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ιατρικής και Κοινωνίας) που ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1994 και πραγματοποιήθηκε σε 10 Ευρωπαϊκές χώρες με διαχρονική παρακολούθηση συμμετεχόντων επί σχεδόν μια 15ετία, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η συμμόρφωση στην παραδοσιακή διατροφή προφυλάσσει από καρδιαγγειακά νοσήματα και σχετίζεται με την μείωση του κινδύνου ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.Συγκεκριμένα για την περιοχή της Μεσσηνίας, το κλίμα και το έδαφος της θεωρούνται χαρακτηριστικά και ευνοούν την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή του ελαιόλαδου. Το ελαιόλαδο συγκεκριμένα κατατάσσεται στην κατηγορία του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου με ιδιαίτερες οργανοληπτικές ιδιότητες και διατροφική αξία. Στην ελιά και στο παραγόμενο ελαιόλαδο της περιοχής της Μεσσηνίας δόθηκε η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ Ελαιόλαδο Καλαμάτας, 379567 / 20-08-1993 , ΦΔΚ 821/7-10-93 και ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, 440304 / 11-11-1993 (ΦΔΚ 871/26-11-93)).

Η Μεσσηνία επίσης φημίζεται και για την παραγωγή τοπικών κρασιών. Το σχετικά χαμηλό υψόμετρο, το εύφορο έδαφος, το γλυκό κλίμα, η μεγάλη ηλιοφάνεια και οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν κατά την περίοδο της ωρίμανσης των σταφυλιών έχουν καθορίσει και τις ποικιλίες του αμπελώνα της Μεσσηνίας. Από τις ελληνικές ποικιλίες προτιμήθηκαν ο Ροδίτης, το Φιλέρι, το Ασύρτικο, το Φωκιανό και η Μαντηλαριά. Οι αμπελουργοί όμως έστρεψαν την προσοχή τους στα ξενικά σταφύλια όπως το Chardonnay, Ugniblanc, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Grenacherouge, Merlot, Carignan, τα οποία καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των αμπελώνων. Τα παραγόμενα κρασιά έχουν ένδειξη Τοπικών Οίνων Μεσσηνίας, Πυλίας και Τριφυλίας (ΠΓΕ).

Ένα ακόμη παραδοσιακό προϊόν της Μεσσηνίας στο οποίο έχει δοθεί η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης είναι το τυρί Σφέλα (Σφέλα ΠΟΠ 313056/17-01-1994 (ΦΕΚ 25/18-01-94). Είναι ημίσκληρο τυρί άλμης που παράγεται παραδοσιακά από γάλα πρόβειο, γίδινο ή μίγματα αυτών. Γενικότερα όμως η περιοχή της Μεσσηνίας εμφανίζει έντονη παραγωγική δραστηριότητα σε αρκετά τρόφιμα και προϊόντα όπως τα κηπευτικά και τα εσπεριδοειδή, τα σύκα και οι σταφίδες καθώς και άλλα αγροτικά προϊόντα στα οποία στηρίζεται η οικονομία της.

Για την παραγωγή των παραδοσιακών Μεσσηνιακών τροφίμων χρησιμοποιούνται προϊόντα τοπικής παραγωγής. Η καλλιέργειά των προϊόντων αυτών συμβάλλει στην δημιουργία ενός βιώσιμου περιβάλλοντος και στην απασχόληση του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και στην αναβάθμιση των τοπικών οικονομιών. Τα ‘’μυστικά’’ της παραγωγή των παραδοσιακών Μεσσηνιακών τροφίμων διατήρησαν επί χρόνια τοπικές γυναικείες κοινωνίες, ενώ την παραγωγή τους έχουν αναλάβει σε μεγάλο βαθμό γυναικείοι συνεταιρισμοί. Η νομοθέτηση και τυποποίηση της παραγωγής των παραδοσιακών Μεσσηνιακών προϊόντων είναι αναγκαία, έτσι ώστε να προστατευτούν τα προϊόντα, οι παραγωγοί και οι καταναλωτές. Επίσης επειδή μερικά από τα προϊόντα αυτά απειλούνται υπό εξαφάνιση στο άμεσο μέλλον λόγω της αλλαγής στον τρόπο ζωής των Ελλήνων και ανάλογα των Μεσσήνιων, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μελέτη και προώθηση των παραδοσιακών Μεσσηνιακών προϊόντων, με στόχο την διατήρηση των σημαντικών αυτών λαογραφικών στοιχείων και του πολιτισμού της Μεσσηνίας και κατ΄επέκταση τον εμπλουτισμό και την προαγωγή της σωστής διατροφής στον ελλαδικό χώρο, αλλά και πέραν αυτού.

ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η χορτοφαγία αναφέρεται στη διατροφή που αποκλείει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών, ενώ ανάλογα με το είδος της χορτοφαγικής δίαιτας μπορεί να αποκλείονται τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα αβγά και τα γαλακτοκομικά. Αξίζει να τονιστεί ότι εφόσονμια χορτοφαγική διατροφή είναι πολύ καλά σχεδιασμένη και εποπτεύεται από ειδικούς επιστήμονες, μπορεί κάθε άτομο οποιασδήποτε ηλικιακής ομάδας να την ακολουθήσει.

Η Μεσσηνιακή Διατροφή χαρακτηρίζεται από τοπικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, το κρασί, τα φρούτα και τα σύκα και στηρίζεται σε αγνά υλικά, τα οποία προσφέρει άφθονα η φύση. Τρόφιμα όπως τα χόρτα, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και τα ψάρια με προεξέχουσα την παρουσία του μεσσηνιακού ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς της Καλαμάτας χαρακτηρίζονται ως μεσσηνιακά προϊόντα. Ιδιαίτερα ονομαστό είναι το Ελαιόλαδο Μεσσηνίας: ένας 100% Φυσικός Φρουτοχυμός, Υψηλοτάτης Ποιότητας και Μοναδικής Διατροφικής Αξίας, που κατατάσσεται στην κατηγορία του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου. Για το λόγο αυτό η Μεσσηνιακή Διατροφή μπορεί να στηρίξει επάξια την χορτοφαγία σε οποιαδήποτε μορφή της.
Όσον αφορά στα οφέλη στη υγεία, έχει δειχθεί ότι η χορτοφαγική δίαιτα συντελεί στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης στο αίμα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο για υπέρταση και διαβήτη τύπου 2, ενώ συνήθως συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα δείκτη μάζας σώματος και καρκινογενέσεις. Από πλευράς διατροφικής αξίας, οι συγκεκριμένες δίαιτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο και κάλιο, βιταμίνες C και Ε, φυλλικό οξύ, αλλά και αντιοξειδωτικά όπως καροτενοειδή, φλαβονοειδή και άλλα φυτοχημικά. Έχει επίσης δειχθεί ότι άτομα που την ακολουθούν εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα κορεσμένου λίπους και διαιτητικής χοληστερόλης, κυρίως λόγω της απουσίας του κρέατος. Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι συνδέονται με μειωμένα επίπεδα βιταμίνης Β12, ασβεστίου, βιταμίνης D, ψευδαργύρου και ω-3 λιπαρών οξέων. Γενικότερα, οι χορτοφαγικές και αυστηρά χορτοφαγικές δίαιτες φαίνεται πως μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν και πολλά οφέλη για την υγεία σχετικά με την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών.
Η χορτοφαγική δίαιτα έχει εφτά υποκατηγορίες, όπου στην κάθε κατηγορία επιτρέπονται και απαγορεύονται συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων (ΠΙΝΑΚΑΣ 1).
ΠΙΝΑΚΑΣ 1. Υποκατηγορίες χορτοφαγικής δίαιτας

Σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα παρατηρούμε ότι όσο πιο αυστηρή γίνεται μια δίαιτα στον περιορισμό πηγών ζωικής πρωτεΐνης (π.χ. κρέας είναι τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά), τόσο πιο έντονα προβλήματα έλλειψης θρεπτικών συστατικών δημιουργούνται. Εναλλακτικά, ο προσεκτικός συνδυασμός οσπρίων με ξηρούς καρπούς ή δημητριακά (π.χ. φακές με ρύζι) μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πρωτεϊνης υψηλής βιολογικής αξίας. Όσον αφορά στην κάλυψη των αναγκών σε πρωτείνες γενικότερα και εφόσον απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος, απαραίτητη είναι η κατανάλωση ποικιλίας φυτικών τροφίμων που περιέχουν πρωτείνες. Πηγές φυτικής πρωτεΐνης αποτελούν τα δημητριακά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

Ενώ οι χορτοφαγικές δίαιτες είναι πλούσιες σε ω-6 λιπαρά οξέα, δημιουργούν προβλήματα στην κάλυψη των ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του. Ειδικότερα, όταν από τις χορτοφαγικές δίαιτες αποκλείονται τρόφιμα όπως τα ψάρια μειώνεται η κατανάλωση απαραίτητων ω-3 λιπαρών οξέων (π.χ. του εικοσιπεντανοϊκού οξέως, EPA και του δοκοσαεξανοϊκού οξέως, DHA), τα οποία είναι απαραίτητα για την καρδιαγγειακή λειτουργία, την πνευματική λειτουργία και την όραση. Εντούτοις μπορεί όμως να σχηματίσει σε μικρό βαθμό μακράς αλύσου λιπαρά οξέα (όπως το EPA και το DHA) από τοα-λινολενικό οξύ (ALA) το οποίο βρίσκεται κατά κύριο λόγο σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα με πρωταγωνιστές τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, όπως ο λιναρόσπορος και τα καρύδια, ενώ περιέχεται και στη σόγια. Επίσης EPA και DHA λιπαρά οξέα οι χορτοφάγοι μπορούν να λαμβάνουν και από εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως οι μαλακές μαργαρίνες.

Πρόσθετα η απουσία κρέατος και γαλακτοκομικών και η παρουσία φυτικών τροφίμων στη διατροφή των χορτοφάγων δυσκολεύει την κάλυψη των αναγκών σε απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Το κόκκινο κρέας αποτελεί την καλύτερη πηγή καλά απορροφήσιμου σιδήρου. Στην περίπτωση που υπάρχουν ζωικές πρωτεΐνες στη χορτοφαγική διατροφή, το σκούρο κρέας των πουλερικών, τα οστρακοειδή και ορισμένα ψάρια (πέρκα, σαρδέλες, ξιφίας) μπορούν να προσφέρουν κάποιες αξιόλογες ποσότητες καλά απορροφήσιμου σιδήρου. Τα φυτικά τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο όπως τα όσπρια, τα μανιτάρια, ο αρακάς, οι αγκινάρες ή τα κεράσια δεν προσφέρουν καλά απορροφήσιμο σίδηρο. Για να αυξηθεί η απορρόφηση του σιδήρου από τα φυτικά τρόφιμα θα πρέπει αυτά να συνδυαστουν με κάποια πηγή βιταμίνης C ή με μια ζωική πηγή σιδήρου, όπως για παράδειγμα κοτόπουλο με μανιτάρια, αγκινάρες αλά πολίτα με μπόλικο λεμόνι (πηγή βιταμίνης C) ή φρουτοσαλάτα με κεράσια, ακτινίδιο και φράουλες (πηγές βιταμίνης C), καθώς ο φυτικός σίδηρος απορροφάται σε μικρή ποσότητα από τον οργανισμό ενώ η συνύπαρξη βιταμίνης C στο ίδιο γεύμα ενισχύει την απορρόφησή του. Επίσης θα πρέπει να αποφευχθεί ο συνδυασμός οποιασδήποτε πηγής σιδήρου με γαλακτοκομικά, καθώς το ασβέστιο μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου.

Βασική πηγή ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά, οπότε στην περίπτωση που απουσιάζουν από τη διατροφή θα πρέπει να αντικατασταθούν από άλλες πηγές ασβεστίου. Όταν τα ψάρια καταναλώνονται με το κόκκαλο, προσφέρουν επίσης σημαντικές ποσότητες ασβεστίου. Το ασβέστιο από τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως τα όσπρια και κάποια λαχανικά, δεν απορροφάται σε μεγάλο βαθμό λόγω της παρουσίας συστατικών π.χ. φυτικών και οξαλικών οξέων. Γενικότερα οι χορτοφάγοι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ασβέστιο καταναλώνοντας ποικιλία φυτικών πηγών ασβεστίου. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορούν να συνεισφέρουν στην κάλυψη των αναγκών, αν και η βιοδιαθεσιμότητα του ασβεστίου τους είναι από τις χαμηλότερες, ενώ και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, μπισκότα, φυσικοί χυμοί, ή τα εμπλουτισμένα υποκατάστατα γάλακτος όπως γάλα σόγιας ή αμυγδάλου μπορούν να συνεφέρουν σημαντικά στην κάλυψη των αναγκών.

Τέλος η βιταμίνη B12 βρίσκεται μόνο σε ζωικά τρόφιμα και έχει ιδιαίτερη αξία στη διατροφή του ανθρώπου κυρίως για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Η βιταμίνη B12 κυρίως βρίσκεται στα ζωικά τρόφιμα αλλά στις μέρες μας και σε φυτικά τρόφιμα (όπως τα δημητριακά πρωινού και τα προϊόντα σόγιας), εξαιτίας του εμπλουτισμού των τροφίμων μέσω της βιοχηχανίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER
Δειτε επισης
desktop version www.cvf.gr